DOCG RAMANDOLO

Nie wykluczone, iż najbardziej fascynującym i tajemniczym winem jest DOCG Ramandolo. Również wino słodkie i również powstające z winogron późnego zbioru.

Wino, o którym powiadają, iż jest winem czerwonym, ale….białym, i jednocześnie winem wytrawnym, ale… słodkim.

Szczep, z którego tłoczy się w 100% DOCG Ramandolo, nosi nazwę verduzzo friuliano i jest on szczepem endemicznym, a więc nie udającym się uprawach nigdzie indziej w świecie, jak tylko w tym północno-wschodnim regionie winiarskim Włoch.

Najstarsze ślady verduzzo giallo, w/g archeologów, mają ok. 6 700 lat. Natomiast pierwsze wzmianki o samym winie Ramandolo sięgają do 1409 r. kiedy to zostało ono ofiarowane papieżowi Grzegorzowi XII-u. Inny dokument wymienia rzeczone wino w opisie konkursu słodkich win w Wenecji w roku 1600. Można więc śmiało zaryzykować twierdzenie, iż ten winiarski rarytas wytwarzany jest tutaj, w okolicach Nimis nieprzerwanie od ponad 600 lat w oparciu o [ prawie ] takie same tradycje winiarskie i metody winifikacyjne. A prawdopodobnie o wiele dłużej, co jednak nie jest to odpowiednio udokumentowane.

Opisywany szczep jest nie tylko wyjątkowy z powodu swojej grubszej skórki niż pozostałe szczepy, ale, przede wszystkim, dlatego, że skórka ta posiada znacznie wyższy poziom tanin niż jakiekolwiek inne białe winogrona. Obecność tanin powoduje niezwykłą i zupełnie niespotykaną w innych winach równowagę pomiędzy naturalną słodyczą wina a jego zdecydowanymi taninami. Zdolności anty - oksydacyjne (anti-oxidant capacity) Ramandolo, dzięki taninom tak wszechobecnym w verduzzo friuliano, są 20-o krotnie wyższe niż w innych słodkich winach wytwarzanych z białych szczepów takich jak riesling, chardonnay, friulano czy sauvignon blanc !

Winnice Ramandolo (60 ha), są jakby “przyklejone” do wzgórz otaczających Nimis niczym w rzymskim amfiteatrze. Wszystkie wzgórza mają południową ekspozycje i “patrzą” na dolinę wiodącą do Udine i dalej, aż do Adriatyku. Ten terroir i jego mikroklimat zapewnia wręcz perfekcyjne warunki do uprawy verduzzo friuliano. Jak zauważają lokalni winiarze, istnieje tajemnicza synergia pomiędzy tym, szczególnym szczepem a tą wyjątkową lokalizacją, co przejawia się na przykład tym, że, w przeciwieństwie do innych regionów winiarskich najlepsze wina wcale nie powstają wtedy, kiedy lato jest długie i ciepłe.

Cała sztuka w stworzeniu wielkiego Ramandolo polega na znalezieniu harmonii pomiędzy czterema elementami smaku, podczas kiedy w “zwykłych” winach tej równowagi poszukuje się tylko w trzech elementach.

Największe Ramandolo, cechują się więc doskonałą wręcz równowagą i harmonią pomiędzy:

1. Kwasowość
2. Słodycz
3. Taniny
4. Alkohol

Prawdziwa harmonia tych elementów sprawia, iż DOCG Ramandolo jest najlepszym winem do odprężenia się, a także wykorzystania najbardziej prywatnych i osobistych chwil do głębokiej zadumy i medytacji.

Nazywane też jest dlatego, bardzo często vino di meditazione.