DO JAKICH POTRAW PODAWAĆ PRAWDZIWE WINA SŁODKIE


Wpadnij kiedyś do mojej trattorii, usiądź na tarasie i spójrz przed siebie.
O ile będzie piękna pogoda, zobaczysz zapierający zaiste dech w piersiach widok całej doliny Friulii, na którego krańcu ujrzysz błękitne pasmo Adriatyku.
Natomiast, gdyby pogoda była trochę gorsza, a widoczność marna, to wypij w spokoju kieliszek DOCG RAMANDOLO, a sam(a) się przekonasz, jak błyskawicznie powróci Ci optymizm na resztę dnia.


To są słowa Sergio Berra, właściciela tak historycznej, co legendarnej Trattoria Ramandolo.


DOCG Ramandolo jest doskonałym towarzyszem regionalnych przysmaków takich jak: szynka San Daniele podawana z figami, rolada ze słoniny Monteaperta, Nimis salame, regionalne sery np. Montasio, wędzone pstrągi, foie gras, biszkopty Uessuz i Ramandolini czy tez słodki apfelstrudel Gubana.

Przyjęło się, iż wina słodkie winno podawać się do deserów. Wydaje się, iż jest to nad wyraz ryzykowne, a to z takiego powodu, iż prawdziwe wina słodkie, są bardzo bogate i....bardzo słodkie. Podobnie jak wiele deserów. Może więc mieć miejsce smakowa potyczka, żeby nie powiedzieć, prawdziwa bitwa której rezultat, będzie katastrofą dla nieszczęsnego smakosza.

Prawdziwe wina słodkie najlepiej kiedy pite są po prostu same, jako apéritif lub na zakończenie obfitego posiłku jako digéstif np. do kawy i cygara..

Równie dobrze komponują się z ostrymi, pleśniowymi serami (roquefort, bleu itp), foie gras, i także a także prosciutto.

Więcej: JAK ŁĄCZYĆ WINA Z POTRAWAMI