Jedynie przy bardzo specyficznych uwarunkowaniach geo-klimatycznych, grona mogą się pokryć tą konkretną pleśnią. Generalnie winnice powinny być zlokalizowane w mikroklimatach zapewniających wilgoć, mgły, niskie temperatury po okresie zbiorów itp.,
a w szczególności:
1. Poranne mgły [wilgoć osadzająca się na jagodach], dlatego bliskość wody [rzeka, jeziora, stawy itp.] jest nieodzowna.
2. Odrobina słońca o zmierzchu
3. Lekkie wiatry również o zmierzchu
Rozwój pleśni jest zawsze bardzo nierównomierny, co oznacza konieczność selektywnych,
wielokrotnych ręcznych zbiorów, które mają często miejsce nawet trzy miesiące później od normalnego winobrania. Jagoda zaatakowana przez pleśń przypomina w końcowym etapie jej rozwoju zaschniętą rodzynkę.
Prawdziwe wina słodkie starzeją się wspaniale - są niemal wieczne, a odpowiednio przechowywane potrafią wciąż po dekadach dojrzewania zaskoczyć nas swoją świeżością i bogactwem
Ikonami win słodkich w świecie są:
• Tokaj
• Sauternes
• Beerenauslese
• Ice wine