BOTRYTIS CINEREA

Szereg prawdziwych win słodkich, gdziekolwiek by nie powstawały zawdzięczamy pleśni szlachetnej botrytis cinerea, która w odpowiednich warunkach, rozwijając się na gronach powoduje pękanie jagód pozbawiając je tym samym wody [odparowywanie], a więc powoduje w konsekwencji koncentrację cukrów, glicerolu i pozostałych składników.

Jedynie przy bardzo specyficznych uwarunkowaniach geo-klimatycznych, grona mogą się pokryć tą konkretną pleśnią. Generalnie winnice powinny być zlokalizowane w mikroklimatach zapewniających wilgoć, mgły, niskie temperatury po okresie zbiorów itp.,
a w szczególności:

1. Poranne mgły [wilgoć osadzająca się na jagodach], dlatego bliskość wody [rzeka, jeziora, stawy itp.] jest nieodzowna.
2. Odrobina słońca o zmierzchu
3. Lekkie wiatry również o zmierzchu


Rozwój pleśni jest zawsze bardzo nierównomierny, co oznacza konieczność selektywnych,
wielokrotnych ręcznych zbiorów, które mają często miejsce nawet trzy miesiące później od normalnego winobrania. Jagoda zaatakowana przez pleśń przypomina w końcowym etapie jej rozwoju zaschniętą rodzynkę.

Prawdziwe wina słodkie starzeją się wspaniale - są niemal wieczne, a odpowiednio przechowywane potrafią wciąż po dekadach dojrzewania zaskoczyć nas swoją świeżością i bogactwem

Ikonami win słodkich w świecie są:
• Tokaj
• Sauternes
• Beerenauslese
• Ice wine