BEERENAUSLESE (BA) i TROCKENBEERENAUSLESE (TBA)

BA i TBA to prawdziwa duma niemieckiego winiarstwa, w szczególności tego z rejonów winiarskich Rheingau (reńskie) i Pfalz (Palatynat). Zasady uzyskiwania BA są zbliżone do sauternes

Definicja BA, znaleziona w jednym z opracowań winiarskich:
Wina z indywidualnie wyselekcjonowanych przejrzałych, pojedynczych owoców . Nadzwyczaj bogate, słodkie wina deserowe, dobrze wyważone dzięki swej kwasowości.
Zastanówmy się bliżej co się kryje pod pojęciem:
indywidualnie wyselekcjonowanych przejrzałych, pojedynczych owoców.
Otóż znaczy to ni mniej ni więcej, iż w czasie zbiorów, zdejmowano (ręcznie) z krzaka wyłącznie najbardziej dojrzałe (przejrzałe) jagody– to jest pre-selekcja na krzaku. Następnie z wybranych jagód wybiera się (ręcznie) jedynie najlepsze owoce – to jest selekcja główna. Po takich dwóch operacjach, wyselekcjonowane owoce transportowane są do hali, gdzie, przy wielkich stołach selekcyjnych czyhają już na nie oczy i zręczne palce najbardziej uważnych Pań [przeważnie w mocno zaawansowanym wieku – doświadczenie !], które, dopiero na tym etapie dokonują ostatecznego wyboru. Panie te, bez wyjątku stanowią rodzinę winiarza. Dopiero z tak wyselekcjonowanego materiału można wyprodukować BA.

Podobny sposób zbioru jest niezwykle pracochłonny , win tych jest mało i są one bardzo drogie [standardowa butelka tzn. 375 ml, kosztuje minimum 30.- Euro, a często dużo drożej]. Ponieważ jednak, wina te są niezwykle długowieczne, czas ich się nie ima, a jeśli jeszcze pochodzą od uznanego winiarza, to zdecydowanie należą do największych win słodkich na świecie, to na pewno zawsze warte są swojej ceny.

Wina podług, których ocenia się klasę niemieckiej winnicy to właśnie jakość produkowanych tutaj win BA i TBA. TBA – to, to samo co BA tyle tylko, że z kiści wybiera się tylko jagody całkiem wysuszone przez pleśń na rodzynki. Jeśli winiarz zrobi TBA trzy razy w dekadzie to znaczy, że pogoda wyjątkowo mu sprzyjała.

BA i TBA to wina, które należy pić dla nich samych, bardziej niż do jedzenia.